- De eerste Senaatszetel in Georgia is voor de Democraat Raphael Warnock. De strijd om de tweede en laatste zetel is nog onbeslist hoewel Democraat Jon Ossoff zichzelf al tot winnaar heeft uitgeroepen.
- De uitkomst van de Senaatsverkiezing in Georgia bepaalt welke partij het voor het zeggen krijgt in de Senaat.
- Als de Republikein David Perdue zijn zetel weet te behouden, hebben de Republikeinen 51 van de 100 Senaatszetels en behouden ze de macht in de Senaat.
- Als de Democraten ook de tweede zetel in de wacht slepen, krijgen ze controle over de Senaat omdat de stem van de vicepresident van de VS beslissend is. Dat is straks Democrate Kamala Harris.
De Democraten veroveren in Georgia zeker een Senaatszetel op de Republikeinen. Dat voorspelt het Amerikaanse NBC News. De Democraat Raphael Warnock verslaat volgens de nieuwszender de Republikein Kelly Loeffler.
NBC News durft nog niet te voorspellen welke kandidaat de tweede Senaatszetel wint waarvoor kon worden gekozen. Jon Ossoff gaat de leiding, maar de voorsprong op de Republikeinse senator David Perdue is minimaal. In de laatste tellingen heeft Ossoff net iets meer dan 2,2 miljoen stemmen gekregen en Perdue net iets minder.
Ossoff heeft zichzelf inmiddels al wel tot winnaar uitgeroepen. Als hij gelijk heeft, komen de twee senaatszetels van de staat in handen van de Democraten.
Als Perdue zijn zetel weet te behouden, hebben de Republikeinen 51 van de 100 zetels.
Machtsstrijd om Senaat
De verkiezingen in Georgia geven de doorslag in wie het voor het zeggen krijgt in de Senaat in Washington. Als de Republikeinen hun meerderheid in het hogerhuis van het Amerikaanse parlement behouden, kunnen zij het aankomend president Joe Biden de komende vier jaar lastig maken met zijn beleid en zijn benoemingen.
Als beide zetels naar de Democratische uitdagers Raphael Warnock en Jon Ossoff gaan, heeft dat grote gevolgen voor de machtsbalans in de Senaat. Als daar de stemmen staken, heeft de vicepresident van de VS de beslissende stem. Dat is straks de Democrate Kamala Harris.
De Democraat Joe Biden moet later op woensdag officieel tot winnaar van de presidentsverkiezingen worden verklaard in Het Capitool in Washington. Hij treedt dan 20 januari aan met een meerderheid in beide Kamers van het parlement als de claim van Ossoff juist blijkt.
Nek-aan-nekrace
De peilingen in Georgia wezen er al op dat het erom gaat spannen. Aankomend president Joe Biden ging er in november met minder dan 12.000 stemmen verschil ten opzichte van president Donald Trump met de verkiezingszege vandoor in Georgia.
Dat was opvallend omdat de van oudsher conservatieve zuidelijke staat sinds 1992 niet meer voor een Democraat had gekozen. Destijds wist Bill Clinton er een meerderheid te winnen.